Állandóan kérhető múzeumpedagógiai foglalkozások

Kedves pedagógusok, szülők és gyerekek!

Az alábbiakban a Paksi Metszet című állandó kiállításunkhoz tartozó múzeumpedagógiai foglalkozásokat mutatjuk be röviden, bízva benne, hogy mindenki megtalálja a számára leghasznosabb múzeumi órát. A leírásokat témánként, pontosabban kiállítási egységenként rendeztünk el, de a régészet, újkortörténet, néprajz, földrajz témakörökön belül is sokféle variációval készültünk, érdemes átlapozni mindegyik részt. A fő témákon belül a döntést segítendő megjelöltük a foglalkozás témájához kapcsolódó tantárgyakat, a foglalkozás időtartamát és a javasolt korosztályt is.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokon való részvételhez előzetes időpont-egyeztetés szükséges, melyet a foglalkozás előtt legalább egy héttel kérünk jelezni. A foglalkozások ismertetése vázlatos, a program tartalmát a látogató csoport igényei szerint meghatározott keretek között tudjuk árnyalni, módosítani, korosztály és téma szerint. Ezen kívül az ajánlatok között nem szereplő, más témákra épülő foglalkozások kidolgozására is nyitottak vagyunk, ha a látogató csoport előre jelzi szándékát.

A füzetben megjelölt „ingyenes” foglalkozások Paks város oktatási intézményei részére értendők, a közigazgatási határán túlról érkező csoportok 300 Ft/fő alapdíj ellenében tudnak részt venni programjainkon, s a füzetben megjelölt összegek ezen felül értendők.

Programjainkkal kapcsolatban vagy további információért forduljanak bizalommal múzeumpedagógusainkhoz!

Elérhetőségeink:

e-mail: muzeumpedagogia@paks.hu
telefon: 75/830-378
Facebook: www.facebook.com/paksimuzeum

A programfüzet IDE KATTINTVA letölthető pdf formátumban.

A honlapon belüli ugrást segítő linkek:

A paksi löszfal (földrajz, természettudományok)
Régiségtár (régészet, történelem)
Emléktér (helytörténet, néprajz)
Dunatár (helytörténet, néprajz)

Bemutatkozó foglalkozás

ajánlott korcsoport: óvodástól középiskolásig

tantárgy: történelem, földrajz, honismeret, környezetismeret

időtartam: 35-60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Ezt a foglalkozást azoknak ajánljuk, akik még nem jártak múzeumunkban, legyenek más városokból érkezők, vagy helyi óvodás, elsős csoportok. Alapozó programként működhet a további látogatásokhoz, hiszen ebben a programban mindegyik kiállítási egységünket érintjük, így kialakul egy átfogó, de még nem alapos kép kiállításainkról és magáról az épületről. Ezt lehet árnyalni későbbi, tematikus foglalkozásokkal.
Az óvodásoknak szóló programban egy interaktív mesén keresztül járják be a múzeumot egy gólya és egy béka báb segítségével. Az iskolások pedig egy korosztályuknak megfelelő nehézségű, a kiállítás anyagára épülő keresztrejtvényt kapnak melyet kis csapatokban oldanak meg, végül pedig ellenőrizzük, s összefoglaljuk a tapasztaltakat.

 

Jégkorszak állatai

ajánlott korcsoport: óvodás, 1-2. évfolyam

időtartam: 45 perc

tantárgy: környezetismeret

foglalkozás ára: ingyenes

A gyerekek egy bábjáték keretein belül megismerkednek a jégkorszak állataival. A foglalkozáson a Jégkorszak című mese szereplőinek segítségével megnézzük, mely állatok éltek valójában a földtörténet hideg időszakában, valamint közelebbről megismerkednek a mamutokkal és táplálkozási szokásaikkal a gyerekek. A foglalkozás ingyenes, kézműves foglalkozással is kérhető, ez esetben 200 Ft/fő.

Fogas kérdés

ajánlott korcsoport: 3-6. évfolyam

időtartam: 60 perc

tantárgy: természetismeret, környezetismeret

foglalkozás ára: ingyenes

Mindenkivel előfordult már, hogy a földmunkák alkalmával olyan csontot talált, melyről szeretett volna többet megtudni. A foglalkozáson a gyerekek a múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet segítségével játékos formában ismerkednek meg egyes állatok fogazatával, megtanulják felismerni, meghatározni a feltáró ládában talált fogakat. A foglalkozás ingyenes, kézműves foglalkozással is kérhető, ez esetben 200 Ft/fő.

Kalandozások a negyedidőszaki állatvilágban

ajánlott korcsoport: 5-8. évfolyam

időtartam: 60 perc

tantárgy: földrajz, biológia

foglalkozás ára: ingyenes

A paksi löszfal című kiállítás bemutatja a negyedidőszak ciklikus klímaváltozási rendszerét, aminek során periodikusan váltakoztak az eljegesedési (glaciális) és felmelegedési (interglaciális) folyamatok, illetve időszakok. A foglalkozáson a diákok egy feladatlap keretében ismerkednek meg a pleisztocén állatvilágával, éghajlatával, majd néhány állat ősmaradványát is a kezükbe vehetik.

Kalandozások a paksi rétegsorban

ajánlott korcsoport: 7-10. évfolyam

időtartam: 45 perc

tantárgy: földrajz, biológia

foglalkozás ára: ingyenes

A paksi löszfal Közép-Európa egyik legjobban kutatott rétegsora, amely a földtörténetünk közel egymillió éves történetét foglalja magába. Az órán a tanulók egy feladatlapot töltenek ki, ezáltal elsajátítják a löszfallal kapcsolatos ismereteket, majd különböző kísérletek segítségével mélyítik el a frissen megszerzett tudásukat. Kísérletek bemutatásával ingyenes, ha a gyerekek is kísérleteznek akkor 200 Ft/fő.

Hulladék vagy szemét? 

ajánlott korcsoport: 4-6. évfolyam

tantárgy: természetismeret

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes, 200 Ft/fő

A gyerekek a foglalkozáson elsajátíthatják a környezettudatos magatartásformát, megtanulják, hogy a hétköznapi életben oda kell figyelni a környezetünk tisztaságára, takarékoskodnunk kell a vízzel, energiával, a hulladékokat szelektíven kell gyűjteni. A kiállításban a tanulók megoldanak egy ÖKO-kvíz feladványt és különböző érdekes kísérleteket nézhetnek meg egyszerű, otthon is megtalálható alapanyagokból. Kísérletek bemutatásával ingyenes, ha a gyerekek is kísérleteznek akkor 200 Ft/fő.

Nyomozás a löszfalban 

ajánlott korcsoport: 7-10. évfolyam

tantárgy: földrajz, biológia

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A diákok a tárlatvezetés során megismerkedhetnek a paksi löszfal történetével, a negyedidőszaki klímaváltozás ciklikus változásaival, okaival, valamint a löszfalban talált ősmaradványokkal. A tárlatvezetés után a diákok egy kereső játékban vesznek részt, melyben egy puzzle darabjait kell megtalálniuk a kiállításban.

Nyomozás a talajlakó élőlények után

ajánlott korcsoport: 2-6. évfolyam

tantárgy: természetismeret

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A gyerekek egy kincskereső játékban vesznek részt A paksi löszfal című kiállítási egységben. A játék során a talajhoz szorosan kötődő élőlényeket kell keresniük egy feladatlap segítségével, melyeket faládákban rejtünk el. A nyomozás után megfigyelhetnek néhány talajhoz kötődő érdekes kísérletet.

Múltunk nyomai – Régi és új módszerek a régészetben

ajánlott korcsoport: 3-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A foglalkozás során a gyerekek betekintést nyerhetnek a régészek munkájába, az új és régi tudományos módszerekbe. Megvizsgáljuk hogyan használja a régészet a radart, a lézert és a műholdakat. Megismerhetik az érdeklődők, hogy milyen módszerekkel dolgozik a régész a terepen, mi az a lelőhely, és mi a leletek útja a terepi munkától a kiállításig.

Különös tárgyakat hozott fel: fénylő halakat, királyok koronáját”

ajánlott korosztály: óvodások, 1-2. évf.

témakör: történelem, természetismeret

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A foglalkozás során közelről megismerik a gyerekek a régész munkáját, annak eszközeit és a leletek fajtáit. Részesei lesznek egy miniatűr feltárásnak, homokkal teli ládákban kutathatnak különböző tárgyak után, amiről a tisztogatás után közösen meghatározzuk, hogy mikor, miből, hogyan, miért készült és ki mire használhatta.

Mit adtak nekünk a rómaiak?” – római örökségünk a mindennapokban 

ajánlott korcsoport: 5-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Az Imperium Romanum örökségének nyoma körülvesz minket. Nem csak a megmaradt romokban, tárgyakban érhető ez tetten, hanem például ábécénkben, naptárunkban, időszámításunkban, épületeinkben, útjainkban, törvényeinkben. A foglalkozás során ennek a hatalmas örökségnek néhány elemét vizsgáljuk meg, melyekkel a mindennapi életünkben is találkozhatunk.

Séta a lussoniumi romkertben

ajánlott korcsoport: 1-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60-90 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A foglalkozás során meglátogatjuk a római Lussonium erőd romjait Dunakömlődön. A sétán bejárjuk a római erődítmény területét , megismerkedünk annak történetével és az itt élt katonák és emberek mindennapjaival. A foglalkozás második felében csoportos tájékozódási-kincskereső feladatot oldanak meg a résztvevők.

Egy római erőd, Lussonium  

ajánlott korcsoport: 5-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60-90 perc

foglalkozás ára: 200 ft/fő

A rendkívüli történelemóra során megismerkedhetnek a látogatók a lussoniumi erőd közel négyszáz éves történetével, a római katonaság szervezetével, fegyverzetével, harcmodorával, és az itt állomásozó egykori egységek mindennapi életével. A tárlatvezetés után az érdeklődők korhű ruhákba öltözhetnek, illetve a tárlathoz kapcsolódó egyéni és csoportos feladatokat oldanak meg.

Egykor szép nagy mezőváros volt” – Paks a középkorban és a kora újkorban 

ajánlott korcsoport: 6-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Milyen volt Paks a középkorban? Honnan származik a településnek nevet adó Paksy birtokos család? Mikor foglalták el a törökök Paksot és mi történt a korábbi magyar mezővárossal? A rendkívüli történelemóra során az állandó tárlat segít megismerni az egykori középkori falu történetét, lakóit és a a török korban ide települt népeket.

Sétálj, fedezz fel!

ajánlott korcsoport: 5-8. évfolyam

időtartam: 90 perc

tantárgy: történelem

foglalkozás ára: 200 Ft/fő, 15 fő felett 2000 Ft/csoport

Helyismereti túra másfél órában az óváros épületei között. Mi az a Bun villa? Ybl tervei Pakson valósultak meg? Beolvasztották Szent Katalint? Hol lakott a postamester? Milyen céllal építették meg a bíróság épületét? Hova járhattak a lányok iskolába? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kap, aki részt vesz ezen a sétán.

Paks a 18. században 

ajánlott korcsoport: 6-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Mi volt a szerepe a korábbi római erődnek a Rákóczi-szabadságharcban? Ki volt Vak Bottyán és mi történt az általa emelt sánccal a Habsburgok elleni harcokban? Hogyan épült újjá Paks a török kiűzését követően, és milyen új érkezők népesítették be az elhagyott települést? A rendkívüli történelemórán megismerkedünk a török és a kuruc kor utáni békés újjáépítés időszakával, és a város 18. századi történetével.

Paks a reformkorban

ajánlott korcsoport: 6-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Milyen volt az élet a reformkori Pakson a 19. század első felében? Kik voltak és hogyan éltek azok a középbirtokos családok, akik a történeti városképet meghatározó kúriákat építették? Hol működött a paksi kaszinó? A rendkívüli történelemóra és tárlatvezetés során megismerkedünk a reformkorral és főbb törekvéseivel, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc tolnai eseményeivel.

Kedves Oncli” – Deák Ferenc Pakson

ajánlott korcsoport: 6-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Miért hívjuk a paksi múzeum új kiállításának épületét Deák-háznak? Ki volt Deák Ferenc, és mi volt a szerepe a magyar történelemben? Hogyan kapcsolódik a zalai Deák-család Pakshoz? Hogyan töltötte éves pihenését családja körében a „haza bölcse”? A rendkívüli történelem óra során családi visszaemlékezések és más források, valamint az Emléktér című egység kiállítása segítségével ismerkedünk meg a 19. század egyik legmeghatározóbb államférfijának paksi kötődésével.

Paks és a második világháború

ajánlott korcsoport: 7-8. évfolyam

tantárgy: történelem

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A második világháború a történelem legnagyobb fegyveres konfliktusa volt, mely Paksot is súlyosan érintette. 2015-ben a városi múzeum időszakos kiállítással emlékezett a háború katonai és polgári áldozataira. A foglalkozás az akkori időszaki kiállítás dokumentumainak segítségével mutatja be Paks háborús időszakát, a német és szovjet megszállást, a „felszabadulást” és a város zsidóságának sorsát. Korabeli tárgyak, fegyverek, dokumentumok teszik kézzelfoghatóvá a múlt század legszörnyűbb éveit.

Mesél az erdő…”

ajánlott korosztály: óvoda

témakör: történelem, honismeret, természetismeret, etika

időtartam: 35 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Néhány kedves plüssállat meséli el a gyerekeknek, hogy milyen élő környezet vesz minket körül itt, a Duna partján. Az interaktív foglalkozás során gyerekek közelebb kerülnek a természetben található növényekhez és állatokhoz, felhívjuk figyelmüket a természet védelmére, ösztönözve őket a harmonikus együttélésre.

Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni…”

ajánlott korosztály: 3-6. évfolyam

témakör: történelem, honismeret

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A foglalkozást egy Activity-szerű játékkal kezdjük, ahol először megismerkednek a gyerekek a mosás egykor használt eszközeivel, majd demonstrációs tárgyak segítségével felelevenítjük a munkafolyamat egyes jellegzetes mozdulatait. Ezt követően megnézzük a kiállítás ehhez kapcsolódó vitrinjét, s tovább szőjük a beszélgetést a régi tárgyak felett, majd képkártyák párosításával párhuzamot vonunk a ruhák tisztításához használt mai tárgyakkal, végül kitérünk a vászonfehérítés témakörére is.

A Dunára figyelni kell! Mer’ a Duna, az jön.”

ajánlott korosztály: 10-11. évfolyam

témakör: történelem, honismeret, természetismeret, földrajz, etika

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Archív dokumentumok másolataival, különböző szakirodalmak segítségével ismerik meg a gyerekek a Duna menti népek kapcsolatát a folyóval, interaktív vízrajzi térképpel szemléltetjük a környék természetföldrajzi változásait a 16. századtól a 20. századig, kitekintünk a településekre ható változásokra, végül pro-kontra érvelünk a folyószabályozás helyességével kapcsolatban.

Sárpilisi Kovácsfoka partján van egy kerek erdő…”

ajánlott korosztály: 3-8. évfolyam

témakör: történelem, honismeret, természetismeret, etika

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A kiállítás ezen témához kapcsolódó vitrinjénél kezdjük a foglalkozást egy interaktív előadás formájában, ahol sorra vesszük az egykori ártereken virágzó gazdálkodási formákat, a hozzájuk kapcsolódó, ma már ritkán használt, alig ismert tárgyakat, majd feladatlap segítségével, csoportos formában ellenőrizzük és bővítjük az addig megszerzett tudást.

Van itt csali, s egy-két horog…”

ajánlott korosztály: 3-5. évfolyam.

témakör: történelem, honismeret

időtartam: 90 vagy 120 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Mozgásos csapatmunkán keresztül megismerik a halászok halfogási módjait, eszközeit és azok használatát, majd a kiállítás halászathoz kötődő vitrinjének segítségével mélyítjük el korábban megszerzett tudást, végül memóriakártyákkal ismerik meg a Paksnál is kifogható halfajtákat és azok tulajdonságait a gyerekek.

A részvétel ingyenes, de igény esetén kézműves foglalkozás is kérhető a program mellé, melyben fa halat festhetnek ki a gyerekek, amit haza is vihetnek, ekkor 200 Ft/fő a részvételi díj.

A halászathoz szenvedély kell, nem engedély”

ajánlott korosztály: 6-8. évfolyam.

témakör: történelem, honismeret

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A foglalkozást egy vetélkedő kvízjátékkal kezdjük, aminek segítségével megismerkednek a gyerekek a halászat egykori használt eszközeivel, tipikus paksi halász kifejezésekkel, majd néhány demonstrációs eszközt kézbe véve beleképzelhetik magukat egy halász bőrébe.

A malomban, a malomban…”

ajánlott korosztály: óvoda, 1-2. évf.

témakör: történelem, honismeret

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Hajómalom makett és 3D-s modell segítségével fedezzük fel a hajómalmot, szemügyre vesszük használati tárgyait, megismerjük a benne őrölhető gabonákat, kitapintjuk a malomban előforduló szemcséket; lisztet, dercét, darát. Igény esetén foglalkozás témája kihegyezhető a kenyér készítésének témakörére is.

Áll a malom, áll a vitorlája”

ajánlott korosztály: 4-6. évfolyam

témakör: történelem, honismeret

időtartam: 60 vagy 90 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Csapatjátékban megismerkedünk a malmok típusaival, majd lokális példákon, tárgyakon keresztül közelebb kerülünk a hajómalmokhoz. Beleképzelik magukat egy molnár évébe és egy inas napjába, miközben megismerik az őrlés folyamatát, végül memóriajáték segít elmélyíteni az új ismereteket.

A program igényelhető kézműves foglalkozással is, ekkor hajómalom makettet készítünk kartonpapírból. Ez esetben 200 Ft/fő a részvételi díj.

Az erő nem vész el, csak átalakul

ajánlott korosztály: 6-8. évfolyam

témakör: történelem, honismeret, fizika

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

A hajómalom működési elvén keresztül megismerhetik a mozgási energiák változását, a malom szerkezetére ható erőket, a közben elvégzett munkát, a tengelyek működési elvét és az őrlés folyamatát. Mindebben egy interaktív képernyőn megtekinthető 3D-s hajómalom modell lesz a segítségünkre, végül megtapinthatják az őrlés során keletkező őrlemények néhány típusát.

Jajj, úgy élvezem én a strandot”

ajánlott korosztály: 6-8. évfolyam

témakör: történelem, honismeret, etika

időtartam: 45 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Viselet és divattörténet a vízpartról. Archív dokumentumok segítségével, csoportos munkaformában egy interaktív játék keretül belül kerül megismerésre a magyarországi, s ezzel párhuzamosan a paksi fürdőélet története. Szemügyre vesszük a parton használt fürdőruhák anyagát és szabásának változását, kitérünk az egykori és mai stranderkölcsre és etikettre.

L.A.D.I.K.

ajánlott korosztály: 4-8. évfolyam

témakör: történelem, honismeret, etika

időtartam: 60 perc

foglalkozás ára: ingyenes

Bemutatásra kerül a magyarországi vízi sportélet fejlődése a 19-21.században, Paks tükrében. Széchenyi István naplóján keresztül követjük figyelemmel a hazai evezős sport alakulását, közben megismerjük a paksi a Benrieder, Szeniczey, Daróczy és Rosty fiúk országos eredményeit. Egy Activity-szerű játék segítségével felidézzük a környéken kedvelt vízi sportokat, s végül kitérünk a Duna téli „hasznosítására” is.