Tavaszi mini tábor

Idén első alkalommal tart napközi tábort múzeumunk, mely tartalmas, játékos kikapcsolódást biztosít a gyerekek számára a tavaszi szünetben.

A tábort 2018. április 3-6. között rendezzük meg, s 7-13 év közötti gyerekeket várunk minden nap 8:00 és 16:00 óra között. A nap folyamán egyszeri meleg étkezést biztosítunk (kivéve április 3-án), tízórait, uzsonnát igény esetén hozhat magával a gyermek. A foglalkozások 8:30-kor kezdődnek és 15:30-ig tartanak. Játékos vetélkedőkkel, csapatmunkával és kézműves foglalkozásokon keresztül ismerik meg alaposabban az adott nap témáját.

A tábor első napjának (április 3.) díja 2400 Ft/fő, ez esetben kérjük, hogy a szülők gondoskodjanak egész napos hideg élelemről. A többi nap (április 4-6.) egységesen 3200 Ft/fő.

Egy napra maximum 20 főt tudunk fogadni.

Jelentkezni egy vagy több napra is lehet, melyet telefonon és személyesen is megtehetnek 2018. március 29-ig, nyitvatartási időben a múzeum elérhetőségein.

Az adott napot minimum 5 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.

 

Időpontok és témák

  1. április 3.: Lussonium és ami benne van

Tavaszi táborunk első napjának témája a római kor és Paks környékének legfontosabb régészeti lelőhelye, Lussonium erődje lesz. A délelőtt folyamán a múzeum restaurátorának segítségével római mécsest készítenek a gyerekek, délután pedig egy kisebb kirándulás keretében meglátogatják a dunakömlődi erődöt. A helyszínen játékos feladatok keretében ismerik meg az ott élt katonák és polgárok életét.

 

  1. április 4.: A löszfal kincsei

A szerdai napon A paksi löszfal című kiállítás segítségével fedezik fel a gyerekek a löszfalban rejlő „kincseket”, melyek a tudományos kutatások alapját szolgálják. A foglalkozáson megismerik a negyedidőszakban élt állatokat, mint például különleges gyapjas mamutot vagy barlangi oroszlánt. Játékos formában bővebb ismereteket szereznek arról, hogy a jelenleg zajló természeti folyamatok gyökereit a múltban kell keresnünk, de a jelenben kell tennünk az állatok és környezetünk védelméért.

           

  1. április 5.: Népi mesterségek napja

A harmadik nap témája három népi mesterség lesz. A gyerekek kipróbálhatják a kosárfonás, szövés és a kékfestés technikáit, miközben megismerik a hozzájuk kapcsolódó munkafolyamatokat és hagyományos eszközöket is. A nap végén természetesen hazavihetik az elkészített alkotásokat.

 

  1. április 6.: Régi idők játékai

Milyen szórakozási lehetőségei voltak 100-150 évvel ezelőtt falun és városon a gyerekeknek, fiataloknak? Minden kiderül a múzeumban pénteken, ahol a gyerekek nem csak kipróbálhatják a patkódobást, üveggolyózást, mancsozást, diógurítást, hanem el is készítheti mindenki a saját búgattyúját, malom játékának korongjait, célba dobó hengereit, s a hozzá való rongylabdát.

 

Táborvezető és kapcsolattartó: Kákai Emese, Pekárikné Bakó Eszter, Szabó Tibor

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!