Nyári táborok

Tájékoztató a Paksi Városi Múzeum nyári táborairól

 

Idén is megrendezzük a hagyományos nyári táborainkat, melyek a Paksi Metszet című új állandó kiállításainkra épülnek. Két alkalommal a már megszokott történelmi-életmód jelleggel nyernek betekintést a hét folyamán a gyerekek az adott témakörbe, míg újdonságként bevezetjük a természet- és környezetvédelemhez kapcsolódó táborainkat, mely idén egy héten lesz jelen a múzeumban.

A tábor napközi jellegű, tehát reggel 8 órától várjuk a 7-13 év közötti gyerekeket. A nap folyamán kétszeri étkezés, az ebéd és az uzsonna biztosított, tízórait igény esetén hozhat magával a gyermek. A foglalkozások 8:30-kor kezdődnek és 15:30-ig tartanak. Játékos vetélkedőkkel, csapatmunkával és kézműves foglalkozásokon keresztül ismerik meg alaposabban az adott hét témáját. Csütörtöki napokon kirándulni megyünk egy, a témakörhöz kapcsolódó magyarországi helyszínre.

A tábor díja 17.000 Ft/fő/hét

Jelentkezni az INNEN letölthető jelentkezési lappal és a részvételi díj első részletének együttes befizetésével lehet május 31-ig. A jelentkezési lapot személyesen és faxon is eljuttathatják hozzánk, illetve az összeget utalva és készpénzben is fogadjuk a megadott határidőig.

Testvérkedvezményt adunk, tehát ha egy családból kettő, vagy több gyermek érkezik valamely táborunkba, ekkor 13.500 Ft/fő/hét a gyermekek részvételi díja.

Egy táborba maximum 20 főt tudunk fogadni.

 

Időpontok és témák

 

  1. július 10-14.: Halász tábor

A tábor során a Dunatár című kiállítási egység segítségével megismerkednek a gyerekek a halászok életmódjával, kézműves foglalkozásokon ehhez kapcsolódó tárgyakat készítenek, sok játékkal és csapatmunkával kerülnek közel a paksi Dunához és az egykori vízi élethez, végül a hét végén, a halászremek elkészítése után az Első Múzeumi Halászcéh tagjává avatjuk őket.

 

  1. július 17-21.: Római tábor

A táborban a Lussnonium és környékén élt római katonák és civilek mindennapjaival ismerkedünk: hogyan és hol éltek, mit ettek, milyen foglakozásokat űztek, hogyan szórakoztak az akkor élt emberek, mindebben a Régiségtár c. kiállítási egység lesz segítségünkre. A foglalkozások során a gyerekek római ételeket, játékokat, mozaikokat és ékszereket készítve ismerik meg a dunakömlődi erődítmény lakóinak egykori életét.

 

  1. július 31 – augusztus 4.: Ökotábor

A világon szinte mindenütt napról napra több hulladékot termelünk, és egyre nagyobb gondot okoz annak elhelyezése. A gyerekek a táborban elsajátítják a környezettudatos magatartásformát. A diákok megtanulják, hogy a hétköznapi életben oda kell figyelni, a környezetünk tisztaságára, takarékoskodnunk kell a vízzel, energiával, a hulladékokat szelektíven kell gyűjteni. Játékos formában ismerkednek meg a résztvevők a hulladékok típusaival, keletkezésének okával és az újrahasznosítás feltételeivel, lehetőségeivel.

A táborban nagy hangsúlyt fektetünk az állatok védelmére is. A paksi löszfal című kiállítási egység segítségével a gyerekek megismerik a negyedidőszak állatvilágát és azt az ősföldrajzi környezetet, melyben ezek az élőlények éltek.

A hét folyamán utána járunk a paksi löszfalban rejlő vulkáni por és hamu rétegeknek, melynek segítségével még több információt kapunk a vulkáni tevékenységről.

 

Táborvezetők és kapcsolattartók: Kákai Emese, Pekárikné Bakó Eszter, Szabó Tibor