Múzeumok őszi fesztiválja 2019.09.23.-2019.11.10.

A Paksi Városi Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok őszi fesztiválja programsorozatához, melynek témája idén “A világ csodái- Felfedezések kora”.


Az évek óta népszerű programunkra a gyülekező 15.30-kor kezdődik a Paksi Városi Múzeumnál, majd 16.15-kor indulunk a vonathoz. Az Atomenergetikai Múzeum többek közt koncerttel és előadással várja Önöket. A részletes programot az alábbi linken tekinthetik meg: http://muzeum.atomeromu.hu/hu-HU/Sajto/Fooldal2
A vonat 18.45-kor indul vissza. 19.30-kor a Paksi Városi Múzeumban a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány tűzzsonglőrjeinek előadását tekinthetik meg.
A vonatozáshoz szükséges jegyeket a két múzeumban személyesen lehet átvenni szeptember 20-tól.

A résztvevők muzeológus vezetésével bepillantást nyernek Paks épített örökségeinek rejtelmeibe, az építtetők mindennapjaiba és a város történelmi múltjába.
A Szeniczey kúriától gyalog vezet az út a Szentháromság téren át a Szent Rókus és Szent Sebestyén kápolnáig, a résztvevők út közben megismerkednek a világi és szakrális barokk építészettel. A séta során felfedezzük az óváros épületeit és a látogatók jobban megismerik a kúriák történetét.

Tanórákba illeszthető 45 perces kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínálunk régészet és néprajz témakörében.
A programot Paks kistérségének óvodás, alsós és felső tagozatos diákjainak szervezzük, akiknek ritkábban van lehetőségük a múzeumba ellátogatni.  A foglalkozáson felvillantunk a múzeum gyűjteményeiből néhány darabot, utalva az új állandó kiállításunk anyagára. Bemutatjuk a múzeumi dolgozók feladatköreit (régész, történész, néprajzkutató, restaurátor), csoportmunkában ismerkedhetnek meg a gyerekek a dunai hajómolnárok világával és bepillantást nyernek a római katonák hétköznapjaiba.

A program az óvodapedagógusokkal a már meglévő jó kapcsolatot szeretné szorosabbá tenni, így közelíteni a múzeumok világát az öt-hat éves korosztály felé.
Az óvónőket egy gasztronómiai-és történelmi időutazásra invitáljuk. A program során lehetőség nyílik a múzeumpedagógiai program megismerésére és a múzeumpedagógusokkal való szorosabb kapcsolat kialakítására. A kötetlen beszélgetés során új ötleteket is várunk, mellyel színesebbé tudjuk tenni programkínálatunkat.