Múzeumok Éjszakája 2019. június 22.

A Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum idén ismét közös programmal várja látogatóit június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján!

1969-ben két különböző földmunka kezdődött. A régészeti kutatások Lussoniumban, és az első földmunkák az atomerőmű építéséhez.  Ami közös bennük, hogy szerepet játszottak a két paksi múzeum későbbi megalapításában. Erre utal a Múzeumok Éjszakája paksi programjainak címe, a “Bűvös 50”. 

A Múzeumok Éjszakájának programjaival az elmúlt 50 év történéseit, kiemelkedő eseményeit idézzük.

Programok és időpontok:

1500 -2000 Busz különjárat a két múzeum közt.

A két múzeum között különjárattal közlekedhetnek a Múzeumok Éjszakájára látogató vendégek.

Az első járat 15 órakor indul a Paksi Városi Múzeumtól az Atomenergetikai Múzeumig, egyéb megállók nélkül. Ezt követően folyamatosan közlekedik a két intézmény között, s az utolsó járat 20 órakor indul az Atomenergetikai Múzeumtól vissza a Paksi Városi Múzeumhoz.

Az ingyenes utazás előzetes regisztráció és jegy nélkül vehető igénybe.

1500 -2100 Múzeum körút játék

Gyűjtsd össze a két múzeumban található helyszíneken a 6 pecsétet, és add le a lapot valamelyik gyűjtőponton! A résztvevők közül kisorsolunk 5 szerencsés nyertest, akik a két múzeum közös ajándékcsomagját vehetik át.

Az Atomenergetikai Múzeum 15 órától 20 óráig várja Önöket!

Kalandtér, játékok a tudomány világából, látványos fizika kísérletek, planetáriumi előadások, koncert gondoskodik a szórakozásról.

1550-1930 Planetárium

Az utazó planetárium előadásán megismerkedhetsz a titokzatos univerzum rejtelmeivel. Látványos és szórakoztató formában fedezheted fel a galaxis olyan csodáit, mint a Hold, amelynek felszínére 50 évvel ezelőtt lépett először ember.

1500 -2000 Tudományos játszótér

Megnézheted hogyan és mikből épül fel a Nemzetközi Űrállomás, részt vehetsz a holdkompmozaik kirakásában, robotokkal focizhatsz, virtuális látogatást tehetsz az erőműben.

1500 -2000 Kalandtér

Az Atomerőmű Tűzoltóság segítségével magasba emelkedhetsz a SIMON emelőkosaras tűzoltóautóval, próbára teheted magad különböző ügyességi játékokban, mint például a vizes célba lövés, mászás a különleges via ferrata pályán, vagy elvégezhetsz akár egy igazi tűzoltó-terepgyakorlatot is.

1630 Látványos fizikakísérletek

Látványos fizikakísérletek részese lehetsz az Atomenergetikai Múzeumban az est során, ahol akár Newton almája is az öledbe pottyanhat, miközben a gravitáció elméletével foglalkozunk.

1700 Pintér Petra és Szász Feri duó

A paksi származású énekesnő, Pintér Petra a hazai rock`n`roll élet fiatal szereplője, aki az akusztikus élőzenét is legalább annyira szívén viseli, mint a nagyzenekaros fellépéseket. Szász Ferivel, akit a hazai színtéren az egyik legelismertebb bluesgitárosként tartanak számon, egy éve alkot duót Petra. A nehezen behatárolható blues-pop stílus felé húznak, nem felejtve az évfordulós Woodstock-vonalat sem.

1830 Látványos fizikakísérletek

1900 Pintér Petra és Szász Feri duó

A Paksi Városi Múzeum 18 órától 23 óráig várja Önöket!

Gladiátorjátékok, viselettörténeti bemutató, tűzzsonglőrök előadása, fúvós kamarakoncert, bor- és süteménykostolóval összekötött kosztümös tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, fotózás korhű ruhában, játékok és vásár szerepel programunkban!

1800 -2300 Fényképezkedés

Egy fotózás erejéig különböző történelmi korok öltözetébe bújva, római vagy 19. századi nemes hölggyé, úrrá válhatnak, kedves emlékként őrizhetik az így készült képeket. A fotózáshoz előzetes regisztráció szükséges, a 06-75/830-378-as telefonszámon, vagy a helyszínen. A fotójegy 250 Ft/fő a családi fotójegy (3-5 fős család) 550 Ft.

1800 -2300 Kézműveskedés

Római kardot, szentjánosbogarat, ágyút, ékszert, legyezőt készíthetnek ügyes kezű látogatóink. Kézműves jegyet a kard készítéséhez 550 Ft-ért, a többi foglalkozáshoz 500 vagy 300 Ft-ért vehetnek, ami 5 ill. 3 tárgy elkészítésére jogosít.

1800 -2300 Szabadtéri játékok

Fénylabirintus, pajzshorgászat, római kori játékok, freskófestés, régészkedés várja a játékos kedvűeket. A Múzeum körút játék feladatait is itt teljesíthetik.

1800 -2300 Kézműves vásár

A múzeum udvarán helyi termelők és kézművesek portékáiból válogathatnak és megkóstolhatják a Club Coffee – koktélozó kürtős fagyiját és rétesét.

1800 Köszöntő, az „50, 25, 10” című kamarakiállítás megnyitása

1830 Hogyan harcoltak a gladiátorok?

A Paksi Városi Múzeumban 18 30 -kor gladiátorjátékokat láthatnak a Familia Gladiatoria előadásában. Történeti és régészeti kutatások eredményeire támaszkodva mutatják be az egyes fegyvernemek egymás elleni küzdelmi lehetőségeit.

1930 A történelem szövete – avagy tényleg nem a ruha teszi az embert?

A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány előadásában viselettörténeti bemutatót láthatnak, melyben nem csak az arisztokrácia és a polgárság öltözékét, de a ruhák készítési módját, az öltözködés során használt praktikákat is megismerhetik.

1930 Kosztümös tárlatvezetés bor- vagy süteménykóstolóval

Különleges kosztümös tárlatvezetésen vehetnek részt, mely a Régiségtárban borkóstolóval, az Emléktérben süteménykóstolóval zárul. A borkóstoláshoz a borokat a villányi borvidékhez tartozó máriagyüdi Gergen Birtok biztosítja, a süteménykóstoláshoz a Stella cukrászda készíti el a 19. század egy jellegzetes édességét. A tárlatvezetéseken korlátozott a résztvevők száma. A tárlatvezetés és kóstólójegy ára 350 Ft.

2030 Rézváros legendája

A Rézváros legendája című tűzzsonglőr bemutató egy újraértelmezett viktoriánus korba, a steampunk fantáziavilágába, kalandorok, szirének, boszorkányok és dzsinnek közé repíti a nézőket. A Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány zsonglőrjei az akrobatikus elemekkel tarkított bemutatóban a legjobb tudásuk szerint szolgálják és uralják az emberiség történetének legtitokzatosabb és legfélelmetesebb elemét.

2100 A Múzeum körút nyereményének sorsolása

2115 A történelem szövete – avagy tényleg nem a ruha teszi az embert?

2200 Aeris Brass Kvintett koncert

A szélesebb körben a Kamara virtuózok című tévéműsorból megismert zenekar tagjai a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium tanulói. 2017 óta játszanak együtt, 2019-ben megnyerték az In Medias Brass Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Verseny I. díját.

2200 Kosztümös tárlatvezetés bor- vagy süteménykóstolóval

2230 Rézváros legendája

2300 Kosztümös tárlatvezetés bor- vagy süteménykóstolóval