Attila utcai ásatás

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Véget ért az Attila utcai mentőfeltárás.

A régészeti megfigyelésből lett mentőfeltárás 3 hétig zajlott, miután egy társasház építésének előkészítése közben régészeti objektumok rajzolódtak ki a földből. A helyszínen felügyelő Szabó Antal vezetésével eztán megkezdődött a gyorsított tempójú feltáró munka. Ez idő alatt 6-7 fő szakalkalmazott dolgozott napi 9 órában, hogy a különböző korú és anyagú leleteket felszínre hozza, miután azoknak pontos lelőhelyét rögzítették.

A szegényes leletanyag ellenére eredményesnek mondható az ásatás, hiszen a felszínre bukkant néhány tárgy és objektum egy kézműves mesterműhelyéről árulkodik. Ezt a 2-3. évtizeddel ezelőtt megtalált turbános sírkövekkel összevetve megállapítható, hogy a hódoltság korabeli Paks szíve valahol az Attila utcától délre doboghatott. Mindezek, illetve a jövőben napvilágot látó információk is segítik a város török kori palánkvárának pontos elhelyezkedését megállapítani.

A néhány középkori tárgy mellett (mint pl napóra, kályhadísz, bronz gyűrű, érme) számos 15-16. századi kályhaszem, 19-20. századi kerámiatöredék illetve jó néhány állatcsont is előkerült egy-egy gödör mélyéről. Ezekben a 1,5 – 2 m mély lyukakban keverve volt jelen a két nagy történelmi kor tárgyi anyaga, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy hulladéktárolóként használták őket.

Régészeink a PTE BTK Régészet Tanszékének hallgatóival együtt immár újra a lussoniumi tervásatáson dolgoznak, hogy még több információt derítsenek ki a római kori temetőről.