Együttműködési megállapodás, 2017. december 7.

Együttműködési megállapodás a Paksi Városi Múzeum és a Pécsi Tudom

ányegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszéke között

 

A Paksi Városi Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszéke ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött. Az aláírást megtisztelte jelenlétével Paks város polgármestere SZABÓ PÉTER aki köszöntőjében méltatta a két intézmény közti kapcsolatot.

A megállapodást az egyetem részéről a bölcsészkar dékánja, Prof. Dr. habil. BERECZKEI TAMÁS írta alá, aki beszédében kiemelte, hogy az együttműködés elősegíti az új, gyakorlat központú felsőoktatást a régészképzésben.

A megállapodás keretében a két intézmény immár hivatalos formában folytatja a több mint húsz éves kapcsolatot. A Paksi Városi Múzeum a pécsi régészhallgatók gyakorlati képzésében vesz részt muzeológiai, múzeumpedagógiai és ásatási terepgyakorlatok keretében. Az ünnepélyes aláírás előtt Dr. VÁRADYNÉ PÉTERFI ZSUZSANNA múzeumigazgató és Dr. habil. NAGY LEVENTE tanszékvezető ismertette az egyetem és a városi múzeum együttműködésének múltját és jövőbeni lehetőségeit.

 

“– Hosszú évek óta a pécsi egyetem tanszéki tanásatásaként is funkcionál a lussoniumi feltárás, de egyéb együttműködések is voltak a két intézmény között, így például konferencia és kiadvány is született már közös munkájuk eredményeként, illetve múzeumpedagógiai órára is érkeznek hallgatók a paksi múzeumba – tájékoztatott dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna. A múzeum igazgatója kiemelte, hogy régi elképzelésük vált valóra az együttműködési megállapodás aláírásával, ami további lehetőségeket ad a partnerségre az oktatás, kutatás területén.

– A lussoniumi ásatásokon a hallgatók megismerik azokat a technikákat, módszereket, ásatási ismereteket, amelyeket a munkájukban alkalmazni kell, így nem csak elméleti régészeti oktatásban részesülnek, ami fontos számunkra – mondta Prof. dr. Bereczkei Tamás dékán. Hozzátette, hogy új képzési követelményrendszer lépett életbe az elmúlt egy évben, amiben hangsúlyos, hogy több gyakorlati oktatást építsenek be a hallgatók képzésébe.

Szabó Péter, Paks polgármestere köszönőjében kiemelte, hogy örömteli a megállapodás, mert így még intenzívebb lesz az együttműködés a két intézmény között. Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben a város önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem tárgyalássorozatot folytatott, aminek eredményeként együttműködési megállapodást fognak kötni, várhatóan valamikor a jövő év elején. A most aláírt megállapodás ennek jó előszele – fogalmazott.

A témáról bővebben olvashatnak a Paksi Hírnök december 15-én megjelenő számában.”

http://paksihirnok.hu/2017/12/07/egyuttmukodesi-megallapodast-irtak-ala-a-paksi-metszetben/