Egész estés ünnepség lesz a Deák-ház megnyitója

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

deak_haz_bejaras-32153-700x467

Egész Paksot várják a Paksi Városi Múzeum új állandó kiállításának megnyitójára szeptember 24-én. – A Paksi Metszet névre keresztelt tárlat megnyitója egész estés múzeumi kavalkád lesz – mondta dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna egy, a sajtó számára szervezett tájékoztatón, ahol bemutatta a múzeum új állandó kiállítását és a megnyitó programját is ismertette. A 16 órakor kezdődő rendezvényhez birtokba veszik majd a múzeum udvarát, épületeit és környékét, érkeznek hagyományőrző egyesületek, amelyek több történelmi kort megidéznek, lesznek tárlatvezetések, ételkóstoló, kézműves foglalkozások, csúzlizda és bárki korhű ruhákba bújva fotózkodhat egészen este 9-ig, sorolta a programelemeket az igazgató.

A felújított Deák-házban és az újonnan elkészült épületben négy kiállítási egység ad átfogó képet Paks történetéről. Előbbiben kapott helyet a Régiségtár, ahol a római kortól a Rákóczi-szabadságharcig sorakoztatják fel azokat a leleteket, amelyek az elmúlt húsz esztendő során a paksi múzeum birtokába kerültek. A kúriaépület egy másik része az Emléktérnek ad otthont, itt Paks különböző társadalmi rétegeit jelenítik meg, és részben azoknak a közbirtokos nemeseknek az életmódjáról adnak képet, akik a helyi kúriákat felépíttették. A padlástérben a Dunatárban találja magát a látogató, ami a folyó és az ember kapcsolatát jeleníti meg; a negyedik, a Paksi löszfal elnevezésű geológiai, zoológiai anyagot szemlélve pedig a földtörténet kétmillió évét lehet megismerni.

A kiállítás interaktív, olykor szó szerint is kézzel foghatóan, emellett számítógépes animációk, játékok és életnagyságú grafikák segítségével hozza közelebb a múltat: Paks régészeti, helytörténeti, néprajzi és földrajzi emlékeit.

A régi tárlatból számos tárgy került át a tízszer nagyobb területű új kiállítótérbe, és van egy sor olyan is, amit eddig nem látott a közönség. A lussoniumi ásatásokon előkerült leletanyagból most sokkal többet a látogatók elé tudnak tárni, a töredékes tárgyak esetében sok grafikával dolgoztak. Látható lesz többek között egy, eddig a raktárban porosodó kanapé is, ami a restaurálás után visszanyerte régi pompáját; illetve egy, az Erzsébet Nagy Szálloda felújításakor előkerült töredékek felhasználásával rekonstruált klasszicista kályha. És persze nem feledkezhetünk meg az Európa-szerte híres császárlábról sem, ami ebben a kiállításban most végre méltó helyre került.

Forrás: http://paksihirnok.hu/2016/09/13/egesz-estes-unnepseg-lesz-a-deak-haz-megnyitoja/